Některé jídla jsme si zvykli zamrazovat i po tom, co je uvaříme a připravíme, jiný se musíme teprve naučit zamrazovat. Která jídla bychom mohli zamrazit a které potraviny na mrazu opravdu vydrží?
Potravina č. 1.: Ořechy
– Ořechy se velice brzo kazí a hnijí, proto je lepší je uskladnit
– Můžete ořechy zavařit
– Nebo je můžete zamrazit, to je jednodušší metoda
Potravina č. 2.: Rýže
– Většina z nás nespotřebovanou rýži vyhodí
– Rýže vám rozmrzne i při pokojové teplotě
Potravina č. 3.: Nastrouhaný sýr nebo sýr vcelku
– Strouhaný parmazán by se rychle zkazil v lednici, proto je lepší ho uskladnit nebo použít
– Tvrdé sýry lze skladovat v mrazáku téměř všechny, nedoporučuje se to u tvarůžek
Potravina č. 4.: Víno
– Pokud vám zbylo v lahvi, můžete je nechat v mrazáku
– Můžete ho buďto přelít do nádoby, nebo ho nalít do silikonových formiček na led
– Pak můžete vařit, nebo si ochladit další vínu stejné značky
Potravina č. 5.: Šampaňské nebo šumivé víno
– Sekt, šampaňské nebo šumivé víno je možné zamrazit
– Nejlepší je nalít ho do silikonové formy na led
– V létě můžete takto uchované šampaňské lít do pomerančového nebo jablečného džusu
Potravina č. 6.: Bylinky
– Máte natrhané nesušené bylinky, jako třeba kopr nebo meduňku? Zamrazte!
– Ideálně bylinky nasekejte tak, aby byly hned připraveny k použití
Potravina č. 7.: Máslo
– Máslo stále zdražuje, oproti minulému roku o pět procent
– Můžete proto počkat na slevu v obchodních centrech nebo supermarketech, nakoupit jich do zásoby, a poté je uskladnit v mrazáku
– Máslo se nezkazí a mráz zachová jeho použitelnost
– Mrazák zachovává velmi dlouhou lhůtu použití a máslo pak můžete použít kdykoliv po uplynutí lhůty, pokud je dostatečně dobře zamražené
– Doporučuje se zamrazení na více než mínus patnáct stupňů