Tento druh zeleniny je významnou součástí peruánské kuchyně. Dává zdejším pokrmům zemitou chuť. Může být používána jak v syrovém, tak i uvařeném stavu, ale nejčastěji se s macou peruánskou setkáte v podobě prášku. Jednoduše se usuší a rozemele. Prášek může být přidáván do různých druhů jídel nebo si z ní můžete udělat skvělé smoothie.
Nejen, že je tato potravina velmi chutná a dají se z ní vykouzlit fantastické pokrmy, ale přináší i mnoho benefitů v oblasti zdravého životního stylu. Níže vám představíme několik výhod, které konzumace maci peruánské přináší.
Zvyšuje libido
Pravděpodobně nejznámějším benefitem je příznivý vlivy na zvýšení libida. Na podporu tohoto tvrzení byly již provedeny rozsáhlé studie. Jedna taková z roku 2002 zjistila, že muži, kteří konzumovali 1,5 – 3 g kořene denně, dosahovali zvýšení libida oproti ostatním ve skupině, kterým bylo podáváno placebo. V roce 2015 byla provedena další studie, při které bylo zjištěno, že kořen může pomoci snižovat sexuální dysfunkci u postmenopauzálních žen.
Snížení erektilní dysfunkce
Dalším benefitem kořene je to, že může mít dobrý vliv na snižování erektilní dysfunkce. V roce 2009 proběhla studie malého množství mužů, kteří při konzumaci 2,4 g po dobou 12 týdnů zaznamenali zlepšení jejich sexuálního života a pohody obecně.
Zvyšování energie a vytrvalosti
Někteří sportovci a kulturisté používají tuto rostlinu jako doplněk stravy ke zvýšení energie a výkonu.
Zvýšení plodnosti
Při výzkumu v roce 2016 bylo zjištěno, že kořen může zvyšovat kvalitu spermatu u plodných i neplodných mužů. Ovšem aby byly výsledky výzkumu průkazné, je třeba tuto plodinu ještě nadále zkoumat.
Zlepšení nálady
Maca obsahuje flavonoidy, u těch se předpokládá, že mají výrazný vliv na zlepšování nálady a snižování úzkosti. Studie zjistili, že ženy po menopauze zaznamenávají při konzumaci, snížení pocitů úzkosti a deprese.