Vybavit koupelnu tak, aby nám sloužila dostatečně dlouho a zároveň splňovala naše nároky na její dokonalý vzhled, není nic snadného. Vlastníme-li dům s větším prostorem pro ni určeným, můžeme popustit uzdu fantazii. Základní prvky, ze kterých se koupelna skládá, jsou zhruba stále stejné. Liší se však designem, materiálem, kvalitou i cenou.

modré dlaždice

Jednou ze základních součástí každé koupelny je umyvadlo. Člověk by myslel, že zde nelze nic vymyslet. To je ovšem omyl. Umyvadla se dodávají různých barev, tvarů, může být samostatně umístěné na zdi nebo jako součást nábytkové sestavy skříněk, polic a zrcadel s vlastním osvětlením Nejvíce používaným a také nejlépe udržovatelným materiálem je sanitární keramika s hladkou glazurou. Je-li rodina početnější a prostor pro koupelnu dostatečně velký, můžeme volit klidně umyvadla dvě, třeba vsazená do společného soklu.

Zásadní součástí je vana či sprchový kout, v případě velkého prostoru klidně oboje. Umístit ji můžeme ideálně do rohu či výklenku. Vany vybavené ozdobnými nožičkami se dobře vyjímají klidně uprostřed místnosti. Záleží na prostoru a na našem pocitu, kde bychom nejraději chtěli ve vaně spočinout. Požitek z koupele lze umocnit zakoupením vany s masážními tryskami. Nezapomeňte vzít v úvahu i svoji výšku a podle toho volit rozměr vany. Vstup i výstup by měl být co nejvíce bezpečný. Takže protiskluzové podložky či koberečky a madla by měla být samozřejmostí. Toto oceníme zejména s přibývajícím věkem. Zrovna tak může být vybaven i sprchový kout sprchovými panely s masážními tryskami, vodopádem i klasickou sprchou. Ke koupi je velký výběr zástěn. Nejlépe se čistí hladké sklo v bezrámovém provedení. Odpadne tak někdy nekonečné čištění rámu, na kterém se usazuje vodní kámen a jiné nečistoty. Pro zástěnu z plastu zase hovoří její nižší cena i hmotnost.
minimalistická koupelna

V koupelně je třeba zajistit dobré větrání, světlo i čerstvý vzduch. V paneláku se toto dá řešit většinou pouze umístěním větráku. V domech je součástí koupelny menší či větší okno. Nezbytnými doplňky jsou různé věšáky, tyče, mýdlenky, kelímky nebo koupelnové topení ve tvaru žebříku, na kterém můžeme sušit ručníky a osušky. Stěny se obkládají nejčastěji dlaždicemi a podle jejich barev a designu si pak každý sladí vybavení koupelny podle svého vkusu.